My Site
Instagram Twitter Tumblr
Selenophile 🌘

Purple symbolizes a person's self confidence and the miracle of life.

HOME OWNER FRIENDS STUFFS FOLLOW DBOARD NEWER OLDER

Banana Oat for breakfast
Tuesday, February 16, 2016 - Permalink - 2 Comments

Heart Attack || AOA 

Assalamualaikum & Hi !

Siapa kat sini suka breakfast ? angkat tangan ! Yeay bagus bagus . Seriously kalau korang nak diet ke eh tak kesahlah nak diet ke tak , breakfast adalah satu benda wajib yang korang perlu ambil okay ? Jangan skip breakfast ! No No No ! *gerakkan jari* 

Ni Sue nak bagi kelebihan untuk orang yang ambil breakfast sikit sebelum Sue bagai resepi ajaib hiks * tutup mulut *

1. Dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan oleh badan 

Contoh korang breakfast dengan makan cereal dengan susu atau yogurt rendah lemak ditambah pula dengan granula , badan korang akan dapat serat dan kalsium yang mencukup . Yeay 

2. Menurunkan berat badan 

Haaa see? sebab tu lah untuk orang yang jaga badan , breakfast adalah satu benda wajib yang tak boleh di skip .  Korang dinasihatkan supaya mengambil makanan yang mempunyai karbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti gandum murni sebabnya makanan ni akan dicerna dengan lambat  so korang akan jadi lambat lapar dan badan korang dapat menyediakan tenaga yang konstan .

3.Meningkatkan kemampuan otak 

Menurut kajian yang dilakukan , glukosa adalah satu satunya 'bahan bakar' yang diperlukan oleh otak jadi tanpa glukosa yang mencukupi korang akan rasa macam melayang layang . That's why la student digalakkan mengambil sarapan sebelum ke sekolah . Bukan student je lah senang cerita ,semua orang . Okay ?

4. Perlindungan terhadap serangan jantung 


Okay jom mulakan sesi sharing is caring kita !


Bahan bahan yang diperlukan :

-Pisang 
-Oatmeal 
-Air 




Cara caranya : 

1. Pisang tu korang potong kecik kecik supaya senang nanti nak lenyekkan . 

2. Lenyekkan pisang tu guna cawan boleh , guna sudu pun boleh , tapi guna cawanlah senang sikit . Okay ?

3. Masukkan kandungan Nestum tu . Okay dalam tu ada oatmeal dengan macam serbuk putih tu *taktau apa nama* korang masukkan oatmeal je okay ? , kalau boleh elakkan masuk serbuk putih tu sebab nanti dia rasa macam kurang sedap sikit sebab macam bersusu . Tapi kalau nak masukkan pun okay je . Takdak masalah . Okay ?

4. Masukkan Air secukup rasa . Jangan lembik sangat . Biar pekat pekat je . 




Jangan lupa sapukan minyak sikit 


5. Masukkan dalam oven . 220 - 18 Minit . 

6. Hidangkan dengan buah yang yang korang suka . Lagi best kalau korang ada berries . Hiks . 

Boleh lah korang buat sebelum mandi tu , cara cara dia pun senang je kan ? Haaa lepas siap mandi pakai baju semua dah boleh sarapan . 

Banana Oatmeal ni memang macam lembik2 sikit tapi sedap je . Sue suka . Adik Sue lagilah suka . 

Byebye :) 







Labels:


2 Comment(s)


Writter



Welcome to my blog !

Sila tinggalkan jejak di Chatbox ya ! Click mana mana button 'mysite' untuk berkenalan okay ? :)
Taghboard


Credit

Template by Siti
Owner : Suraya